Ocenili priaznivcov a podporovateľov SNM - Spišského múzea

05.01.2008 Levoča

Levoča 5. januára (TASR) - Výročnú cenu Slovenského národného múzea (SNM) - Spišského múzea v Levoči BENEFACTOR MUSAEI SCEPUSIENSIS za rok 2007 prevzali dnes jeho priaznivci a podporovatelia na Trojkráľovom večere v ...
Cenu udelilo múzeum po druhý raz a patrí osobnostiam a organizáciám, ktoré výrazným spôsobom prispeli k jeho rozvoju alebo k rozvoju slovenského múzejníctva. Ako uviedla pre TASR riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná, chcú tým vzbudiť záujem odbornej i laickej verejnosti o múzeum všeobecne, jeho poslanie a smerovanie do budúcnosti i podporiť jeho aktivity v akejkoľvek podobe.
Za významnú aktivitu v prospech múzea ocenili tento raz akademickú maliarku Annu Svetkovú a jeho dlhoročné pracovníčky Zuzanu Lisoňová a Annu Bystrú. Za spoluprácu v oblasti vedy a výskumu patrí cena Ivanovi Chalupeckému a Jánovi Olejníkovi. Ľubovnianskemu múzeu v Starej Ľubovni odovzdali cenu za spoluprácu fondových inštitúcií na Slovensku i v zahraničí. Za sponzorskú podporu ocenilo múzeum spoločnosť U. S. Steel Košice a Jozefa Rusnáka. Za najzaujímavejšiu mediálnu podporu kultúrnych aktivít múzea cenu prevzala TV Levoča a Týždenník Žurnál.
Špeciálna cena BENEFACTOR MUSAEI SCEPUSIENSIS patrí spoločnostiam Enviroline Košice, Betpress Vranov nad Topľou a Nadácii SPP za projekt, realizáciu a podporu pri výstavbe vodovodnej a kanalizačnej prípojky na národnú kultúrnu pamiatku – Spišský hrad.
Slávnostný Trojkráľový večer bol spojený s promóciou zborníka ACTA MUSAEI SCEPUSIENSIS 2007, ktorý záujemcom o históriu prináša nové fakty z dávnej i nedávnej minulosti.
SNM - Spišské múzeum v Levoči oslávilo vlani 130. výročie otvorenia. V meste má tri expozície vrátane Domu Majstra Pavla a spravuje aj Spišský hrad, najväčší v strednej Európe. Vlani navštívilo muzeálne expozície 197.000 ľudí.
 

Vyberte región